Dezinfekce

Dezinfekce a sterilizace zaručuje zneškodnění všech mikroorganismů – bakterií, virů, hub aj. pomocí fyzikálních nebo chemických postupů. Nachází uplatnění především v zabezpečení hygienické nezávadnosti objektů.

Působení dezinfekčních prostředků na jednotlivé druhy mikrobů:

  • cidní působení - trvalé usmrcení (např. baktericidní, fungicidní)
  • statické působení – omezení schopnosti množení a metabolismus (např. bakteriostatické, fungistatické)

Fyzikální metody dezinfekce

Mikroorganismy se usmrcují pomocí aplikace různých postupů.

Nejčastější fyzikální postupy dezinfekce:

  • horký vzduch při teplotě 160°C – 180°C po dobu 20 - 30 minut
  • pára pod tlakem
  • var za atmosférického tlaku po dobu 30 minut
  • var v přetlakových hrncích po dobu 20 minut
  • desinfekce v mycích, pracích strojích při teplotě nad 90°C
  • formy UV záření, ionizační záření
  • plamen – žíhání, spalování
  • filtrace, pasteurizace

Chemické metody dezinfekce

Mikroorganismy se usmrcují nebo se zastavuje jejich růst pomocí aplikace chemických látek v roztoku nebo plynné podobě. Chemické dezinfekční metody aplikujeme dle výrobců jednotlivých dezinfekčních prostředků a dle metodik Hygienické stanice hl. m. Prahy.

Nejčastější chemické dezinfekční prostředky:

  • oxidační činidla

    - kyselina peroctová
    - peroxid vodíku
    - manganistan draselný
  • halogenidy

    - chlor
    - jod
  • další prostředky s dezinfekčními účinky

    - etylenoxid
    - formaldehyd
    - glutaraldehyd
    - barviva – Genciánová violeť, briliantová zeleň, rivanol
    - kyselina boritá

Dezinfekci provádíme zejména:

  • v potravinářských a stravovacích provozech
  • v sociálních zařízeních
  • ve zdravotnických zařízeních
  • v půdních prostorech při vyklízení holubího trusu
  • dezinfekce proti různým druhům plísní a hub
Máte dotaz? Volejte 844 777 666 nebo nám napište.



Bezpečnostní kód